neděle 8. listopadu 2009

Sever proti Jihu

V sobotu 7.11. jsme tu měli na programu další megautkání - finále Air New Zealand Cupu. Samozřejmě ragby. Hráli Canterbury s Wellingtonem. Neboli Jih proti Severu. Neboli v přeneseném slova smyslu Christchurch a okolí proti hlavnímu městu.
Potěšitelný fakt číslo 1 je, že konečně chápu rozdíl mezi hráči Crusaders a Canterbury. Bylo to poněkud zmatené, protože mají hodně podobné dresy (červenočerné) a jsou všichni primárně z Christchurch. Hráči Canterbury jsou překvapivě hráči hrající za region Canterbury. :-) Crusaders je celý Jižní ostrov "od pasu nahoru", neboli se mezi ně počítají i ragbisti z Nelsonu, Blenheimu, Golden Bay atd. Cokoliv jižního "od pasu dolů" už jsou Highlanders.
Hrají se tu totiž dvě hlavní soutěže - národní Air New Zealand Cup, kde proti sobě nastupují mužstva různých novozélandských regionů. Takže Canterbury, Southland (abych přihřála polívčičku své nové domovině), Waikato apod. Pak se hraje soutěž Rebel Super 14 a to je soutěž čtrnácti nejlepších týmů tří ragbyových velmocí - NZ, Austrálie a Jižní Afriky. No a tam jsou právě Crusaders, Highlanders (to je příklad novozélandských týmů) nebo Cheetahs či Lions (zvířátka jsou zase příklady z Jižní Afriky :-)).
Potěšitelný fakt číslo 2 je, že včerejší řežbu vyhráli chlapci z Canterbury (neboli Jižani) 28:20. Takže červenočerná nadvláda pokračuje další rok (už pátý po sobě).Na to, že 8 největších z opor Canterbury  je momentálně s All Blacks ve Walesu, to byl super zápas. Na to, že tady na Jihu žije jen čtvrtina obyvatel NZ, zatímco na Severu je jich 3x víc, jsou místní kluby velmi solidní zásobárnou potenciálních All Blacks.
V každém případě gratulace putuje do Christchurch i tady od nás. Vždyť jim místní Stags před měsícem sebrali vítězství o Ranfurly shield, tak jim musíme taky něco dopřát! :-) :-) Osobní potíž mi ale nastane 13. února přístího roku - začíná nová Super 14 a první zápas hrají Crusaders a Highlanders. Jih proti ještě většímu Jihu. Budu se muset učit fandit na obě strany. :-)

Žádné komentáře: