sobota 14. listopadu 2009

Oreti beach

Mám nějaké zvláštní emcionální pouto k Oreti beach. Je to jedna z nejjižněji položených pláží na Novém Zélandu, široká, dlouhá a písečná. Můžete po ní cestovat autem hodinu oběma směry a stále nedojedete na konec. Potkáte na ní během takové cesty možná tak ještě další dvě tři auta a jinak pak už jen veliké množství mořských ptáků. Sem tam musíte objet obří chaluhu nebo zpomalit před vodou vymletým korýtkem. Při přílivu se na ni naplaví i dřevěné "samorosty", ze kterých místňáci na pláži dělají ohýnky - předpokládám, že na nich rovnou pečou to, co před chvílí z moře vytáhli. KOlem se válí spousta prázdných škeblí, na kterých si permanentě pochutnává ptačí osazenstvo. Zejména racci jdou na to fikaně - popadnou plnou škebli a vyletí s ní hodně do výšky. Tam ji pak pustí na zem, kde škeble lupne a rackovi pak stačí jen přistát a hodovat. Díky tomuto cvičení se aspoň prolítají, protože jinak by jim křídla úplně zakrněla - nikde jinde na světě snad neexistují ptáci, kteří by raději chodili než lítali. Jen tady. Jak už jsem psala, každý novozélandský pták (i vrabec nebo kos) raději popojde, než by vzlétl. To taky vysvětluje, proč jich je celkem dost přejetých na silnici. Pták odchází totiž z cesty až v tom úplně posledním momentu, když už jasně vidí, že vy prostě auto nezastavíte. Ano, odchází - popolétne, jen pokud to vypadá špatně natolik, že byste ho opravdu mohli přejet.
Oreti beach je lemovaná dunami s vysokou stepní trávou, která se stále lehce vlní. Pokud vám to připadne romantické a vylezete z auta, okamžitě s váma silný vítr flákne o kapotu. To prý ale jen v zimě, na jaře a na podzim.
Takže se moc se těším na léto na Oreti beach. Prý se tam dá v létě dokonce i "bodyboardovat". Pokud to ale někdy vyzkoušíme, tak jen v neoprenu, chtěla jsem si tam minule jen namočit nohy a málem jsem o ně přišla. Nevěřím, že průměrně má tady voda 10 stupnů - tohle muselo být na nějaké jiné stupnici než Celsiově.
Asi jsem skrytý masochista, ale Oreti beach mám moc ráda. Přesto, že je drsná. Nebo právě proto. Nebo i proto, že na ní závodil "world fastest Indian"? Legenda z Oreti beach.

Žádné komentáře: