čtvrtek 5. listopadu 2009

Angličtina pro nově příchozí, čínština pro domácí

Nový Zéland objevuje kouzlo výuky jazyků. Jazykovky tady vznikají jako houby po dešti, neboť vedle Austrálie je NZ nejbližší zemí Asii, kde poptávka po angličtině roste raketovým tempem. Asiaté své děti (i relativně malé) posílají se učit jazyk raději do ciziny, takže v mnoha místních jazykovkách na studenta-neasiata nenarazíte. Nový Zéland je skvělá země pro učení se angličtině - se svou otevřeností, nadšením místních lidí a velkou měrou sdílení mají studenti možnost poznat nejen jazyk, ale i místní zvyklosti, styl života a všechno, co s tím souvisí. Teď zním asi jako reklama z propagační brožury, ale ono to tak doopravdy je. Jazykovka z Christchurch, ve které se učil před dvěma lety Adámo, je s námi dodneška ve spojení, dokonce nám učitelé dali všechny své kontakty na příbuzné, známé a přátele v Invercargillu, abychom si tu na začátek nepřipadali osamoceni. Paní ředitelka mi zrovna včera psala, že na nás myslela, že v pátek mají celodenní outdoor akci pro studenty v Arthur´s Pass a že by se nám to určitě líbilo, pokud bychom byli trochu blíž. :-) To jsou ale oficiální jazykovky, tedy businessově orientované podnikatelské subjekty (i když se tak leckdy moc nechovají :-)).
Pak je ještě neziskový sektor - např. je tady popůrná výuka pro residenty, kteří nemají angličtinu jako první jazyk - jako třeba my. Existuje organizace, která poskytuje těmto lidem výuku angličtiny zdarma. Jmenuje se ESOL Home Tutors a je to společnost, která disponuje proškolenými dobrovolníky, kteří pak za námi docházejí domů a pomáhají nám pilovat jazyk. Kromě toho ještě dělají hromadné kurzy např. kreativního psaní, konverzace ve skupině apod. Ty už jsou za dobrovolný malý finanční příspěvek. Velmi užitečná věc.
Na druhou stranu zase je tu velmi běžná výuka asijských jazyků a to i ve školách na prvním a druhém stupni. Ke standardní japonštině a hindi se zejména v posledních několika letech úspěšně připojila čínština -tedy asi bych měla správně psát mandarínština. Začínají s ní už pětileté děti a paní učitelky si pochvalují, jak to těmhle malým špuntům skvěle jde - jak mluvení, tak i kreslení znaků. Čínština se mimochodem nabízí i jako dálkový kurz na našem SIT - dokonce v několika variantách. Poptávka po ní totiž taky prudce roste. Jak od místní čínské komunity, která chce své potomky naučit jazyku země, odkud pocházejí jejich předkové, tak i od Kiwíků samotných. NZ má jako první země na světě free trade agreement s Čínou a tak možnosti spolupráce jsou veliké. A Kiwící jsou zase hodně podnikavý národ. :-)

Žádné komentáře: