neděle 15. listopadu 2009

Byli jsme "lůžovat"

Ne, nespletla jsem se, nebyli jsme si užít konec lyžařské sezóny, i když se to v souvislosti s Queenstownem zdá velmi logické. Bohužel ani Coronet Peak, ani The Remarkables už nepremávají, vleky stojí a lyžařské svahy jsou lemované narciskami a nějakými podivnými kosatci.
"Lůžování" (ze slova luge) je takový zvláštní kříženec mezi bobovou dráhou a motokárami. Sedí se v autičku s brzdící pákou a jede se různými serpentýnami z kopce dolů. Prý jsou na světě jen tři lůžovací dráhy (kromě NZ je ještě jedna v Kanadě a další v Singapuru). Pokud si člověk zaplatí jízdu, vyfasuje helmičku a vlekem ho vyvezou na horní okraj lůžovací dráhy neboli start. Tam dostane asi dvouminutové školení jízdy (hlavně jak se brzdí) a pak je vypuštěn do terénu. První jízdu musí každý nováček absolvovat po tzv. "scenic" dráze, neboli pomalé, kdy se stačí kochat úžasnými pohledy na jezero Wakatipu (pokud samozřejmě je hezké počasí). Bohužel můj teenager hodnotí vše, co je "scenic"  jako podezřelé (znamená to, že tam nic jiného zajímavějšího už není) a otravné (zase se bude fotit). Takže hned po první jízdě hbitě skončil na dráze "advanced", která byla sice o něco delší, ale byl dole o polovinu rychleji. To, že je dole pod kopcem nějaká voda, v podstatě ani nezaregistroval.
S počasím jsme měli velkou kliku - bylo nádherně azurovo po celý den, takže jsme si při lůžování stihli i trošku připéct ksichtíky. A ještě jedna zajímavost, která se váže ke gondole v Queenstownu: nahoře je lůžování a dole zase kiwiárium. Co nás fakt dostalo, že kiwiové se tam kvůli turistům krmějí 5x denně! Budou to patrně nejtlustší žijící kiwiové na Novém Zélandu.
Více o lůžování, gondole a kiwiáriu je zde:
http://www.skyline.co.nz/

Žádné komentáře: