středa 2. prosince 2009

Proč emigrují méně kvalifikovaní a proč přicházejí Skilled Migrants?

Zajímavý fenomén kiwí emigrace podnítil vědecký výzkum na obou stranách Tasmanského moře. Výsledky jsou docela zajímavé:

- do Austrálie z Nového Zélandu emigrují v mnohem větší míře méně kvalifikovaní lidé než lidé s vyšším pracovním potenciálem (ti jdou - když už - spíš do USA nebo Evropy). Experti se dohadují, že hlavní motivací je vyšší mzda za "louží" - rozdíl ve mzdách mezi Austrálií a Novým Zélandem je nejpatrnější právě u hůře placených profesí (až 30%).
- Důvodem může být také to, že méně kvalifikovaní pracovníci mají v Austrálii snadnější možnost uplatnění (Austrálie stále potřebuje další manuální pracovníky pro své doly) a automatické získání víz, které by v jiných zemích neměli.
- do Austrálie se stěhuje poměrně více Maorů než "bílých" Novozélanďanů.
- Lidé s vyšší kvalifikací se po několika letech vrací zpět na NZ, zatímco ti, co jsou kvalifikovaní méně, mají tendenci v Austrálii zůstávat.
- Přestože je Nový Zéland vnímán jako hodně rovnostářská země, skončil na žebříčku zemí OECD na osmém místě z hlediska platové nerovnosti (to je pro mě docela překvapení, protože se to tak vůbec nejeví - naopak jsem vnímala rozdíly tady jako podstatně menší než v ČR). Pro srovnání: Austrálie je na 15. místě.
- Austrálie má daň z příjmu do 35.000 AUD nižší než Nový Zéland, zatímco u vyšších příjmů je tomu naopak.
 - Nový Zéland zaměstnává o zhruba polovinu lidí méně (proporcionálně) ve státní správě než Austrálie, méně zaměstnanců je tady ale i ve zdravotnictví a sociální sféře.

Spolu s relativně tvrdou imigrační politikou, která pustí na Nový Zéland jen lidi, kteří jsou tzv. Skilled Migrants v profesích, které NZ potřebuje podpořit, to dává celkem zajímavý obrázek. A co z něj plyne? Na Novém Zélandu se evidentně vyplatit být chytrý, studovat a být expertem ve své profesi.

Konkrétní čísla ke studii jsou k dispozici zde:
 http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=10612863

Žádné komentáře: