středa 2. prosince 2009

Dárek na odchodnou a do čeho všeho mluví premiér

Premiér na Novém Zélandu mluví skoro do všeho - a premiérův názor se také dost respektuje. Už za dob Helen Clark jsem byla docela překvapena, jak si své ministry a státní úředníky paní premiérka diriguje. Změnila se vláda, moc od labouristů převzali nacionalisté, nicméně současný premiér John Key jde v tomto ohledu ve šlépějích své předchůdkyně.
Příkladný obrázek je zpráva z dnešního rána: státní agentura Tourism New Zealand se rozhodla koupit odstupujícímu generálnímu řediteli dárek na rozloučenou a objednala pro něj obraz známého umělce Dicka Frizzella. A protože jsou přece jen státní agentura, její představenstvo umělce "ukecalo", aby obraz namaloval za podstatně nižší částku než je zvyklý - za cca 100 000 Kč.
To však vzbudilo nelibost pana premiéra - je krize a státem vlastněná agentura přece nemůže takhle mrhat penězi daňových poplatníků! Takže představenstvu oznámil, že od nich očekává "podstatný příspěvek" na zaplacení obrazu z jejich vlastních kapes. Stalo se - daňové poplatníky obraz nakonec stál o 80% méně než původně. Premiér má evidentně autoritu. :-) Zajímavé ještě je, že generální ředitel jedné z nejdůležitejších státních agentur v zemi (turismus je spolu se zemědělstvím základním kamenem novozélandské ekonomiky) měl plat 58.000 NZD ročně (což je něco kolem 60 tisíc korun měsíčně). A odměny členů představenstva této agentury se pohybovaly mezi 3 tisíci až 25 tisíci Kč měsíčně. Myslím, že je to docela hezká ukázková lekce efektivního státního hospodaření a disciplinovanosti místních úředníků. A taky toho, že se každý Novozélanďan doví, jak se zachází s jeho daněmi. A drobná poznámka nakonec: Nový Zéland má druhé nejnižší daně ze zemí OECD. Asi právě proto se snaží s těmito penězi vyjít co nejlépe.

Žádné komentáře: