sobota 5. dubna 2008

Kde jsou psi?

Christchurch je městem koček. Psi se tu sice taky vyskytují, ale ve srovnání s Prahou je to zlomek. Že by Kiwiové neměli rádi pejsky? Mají, ale musejí svoji lásku docela tvrdě dokazovat a to hned na několik stran.
Jako první se ozve city council (městský úřad), kde se musí pes registrovat. Registrace psa je stejně složitá jako registrace auta - naštěstí registrovat auto na NZ není až tak těžké, ale formulář na psa vypadá fakt podobně. :-) V případě změny majitele se musí vyzvednout speciální formulář a vše uvést na pravou míru. Hlásit se taky musí změna bydliště psa, nový pes, úmrtí psa atd. Uvedení špatných údajů v registru je trestný čin a všechny změny je nutné nahlásit nepozději do 14ti dní. Pokud máte bojového psa, je nutné to uvést, aby to věděl Animal Control Team. Na druhou stranu City Council provozuje útulky (tzv. kennels) a tak pokud se domácí mazlíček ztratí, je veliká naděje, že se během několika hodin vrátí domů.
Velkou autoritou je zde na NZ RSPCA (The Royal New Zealand Society for the Prevention of Cruelty to Animals). Provozuje vlastní Lost Pet service a velmi strikně dohlíží na to, aby se se zvířaty zacházelo "lidsky". Jejich motto je: "Mluvíme za ty, kteří mluvit nemohou". RSCPA zaměstnanci provádějí kontroly podmínek, ve kterých zvířata žijí a pokud zjistí nějaké problémy, mají právo zvíře odebrat a najít pro něj jiného majitele. Přestupkem a tím pádem důvodem k odebrání je i to, že nemáte na zvíře dostatek času nebo že ho bijete. Vzpomínám si na nedávnou situaci, kdy za mlácení krávy byl zaměstnanec farmy propušten na hodinu a už má na krku soudní proces. V tomto případě se RSPCA spojila s majiteli, kteří také nebyli ochotni takové chování tolerovat. RSPCA provádí dále veterinární servis, pokud někdo najde zraněné zvíře. Člověk se může stát členem za 20 dolarů ročně (pochopitelně jakékoliv další finanční dary jsou více než vítány).
Je to složité mít tady na Zélandu psa? Možná ano, když k tomu připočtete ještě fakt, že je absolutně nemyslitelné, že byste po něm na procházce neuklidili to, co nechá na trávě. Na druhou stranu se tu asi se psy zachází podstatně zodpovědněji než v ČR (a to nemám teď ani na mysli hrůzné řeznické články z poslední doby). Na Zélandu pes či jiné zvíře nepatří do kategorie "věc". Výjimkou je snad jen již zmíněný possum a i u něj platí nařízení, že se musí likvidovat humánně.

Žádné komentáře: