pondělí 21. dubna 2008

Come to "vístkoust"

"Vístkoust" je v podstatě západní pobřeží Jižního ostrova (vysloveno s roztomilým kiwi přízvukem) a rčení, že "tam by chcíp pes" je pro tuhle část Nového Zélandu docela přesné. Vlastně na West coast by nejspíš chcíplo všechno a to zimou a frustrací z deště. Na West Coast znají jen tři druhy počasí - když leje jako z konve, když prší a když mží. Ty krásné pohlednice tyrkysově modrých jezer a čerstvě zelených kapradin, které šikovní fotografové pořídíli běhěm několika minut, kdy zrovna na pár minut pršet přestalo, naznačují, že vody je tu fakt dost. Tento víkend jsme na West Coast byli a v jedné z hospod, kterou jsme cestou potkali, byl následující nápis:

"Nestěžujte si na místní počasí. Když se rozhlédnete, uvidíte, že jste v zeleném pralese. V pralese skoro neustále prší, proto je ten prales tak zelený. Tuhle dovolenou jste si naplánovali sami a my za to nemůžeme. Jestli chcete sucho a slunce, měli jste si objednat zájezd na Saharu."

Tenhle nápis vypovídá nejen o svérázném počasí Západního pobřeží, ale i o svérázném životním přístupu Západních kiwíků. Jestliže se životní styl Novozélanďanů obecně považuje za pomalejší a pohodovější, pak na West Coast to platí pětinásobně. Po vzoru svého amerického kolegy je místní Wild West považován (ještě spolu s Fiordlandem) za region opravdových nerozmazlených chlapů a bab. Správný obyvatel West Coast loví, vyřezává, pádí po nekonečných plážích na koni bez sedla, udělá 10 monteithů (něco jako plzeň, ale o něco slabší a v menších flaškách) a spokojeně vylepšuje svůj crib pomocí naplavených větví a ohlazených šutrů. Na West Coast poblíž Hokitiky mají také jednu raritu, nad kterou žasnou cestovatelé snad ze všech zemí světa: je tam mostík přes řeku, po kterém přejede jenom jedno auto (takových je ale po Jižním ostrově nepočítaně). Přes TENHLE mostík přejede jedno auto NEBO jeden vlak. Správně - na tři metry širokém prostoru je napasována asfaltka společně s úzkokolejkou a kdo přijede první, ten jede. Ten, co se vynoří naproti, musí počkat. Díkybohu je na West Coast opravdu velmi malá šance, že v protisměru potkáte cokoliv - protože uvidět proti sobě na úzkém mostě lokomotivu může být docela šok.

Žádné komentáře: